Soeteman Makelaars
  • Al ruim 30 jaar
  • Vastberaden
  • Gericht op het optimale resultaat

Een huis kopen zonder aankoopmakelaar

Vandaag werd ik benaderd door een echtpaar dat recent een huis heeft gekocht zonder het inschakelen van een aankoopmakelaar. Ze hebben zelf woningen gezocht en hun droomhuis gevonden! Nadat ze met de verkopende makelaar een koopprijs hadden afgesproken werd de administratieve afwerking in gang gezet.

Een van de zaken die geregeld moest worden was een taxatierapport ten behoeve van de hypotheekaanvraag. Het taxatierapport viel echter flink tegen. De getaxeerde waarde lag een stuk lager dan het bedrag dat zij moesten betalen! Helaas te duur gekocht. Daarmee stond niet alleen het krijgen van een hypotheek op losse schroeven maar dreigde de hele transactie te worden ontbonden.

Was deze ellende te voorkomen? Tegenwoordig is het makkelijk om informatief goed op de hoogte te zijn, maar dan is het belangrijk dat je tot de juiste informatie beschikt. Het echtpaar gaf dan ook aan erg teleurgesteld te zijn. Onderhandelen over een huis was voor hen natuurlijk ook de eerste keer. 

Al deze teleurstelling was niet nodig geweest als de kopers een eigen aankoopmakelaar hadden ingeschakeld. Die had met de verkoper beter kunnen onderhandelen en de kopers kunnen wijzen op de bouwkwaliteit en de waarde van de woning. Teleurstelling had dan plaats gemaakt voor champagne! De koper kan met een aankoopmakelaar gewoon de roze bril ophouden waardoor het huis bekeken wordt. De makelaar neemt dan het zakelijke deel waar.

En ja.. Een aankoopmakelaar kost geld. Maar dat verdien je dubbel en dwars terug. Je kunt je als koper richten op de leuke aspecten van een huis kopen en je krijgt er ook nog eens een betere koopprijs voor terug. En wij vinden het fantastisch om te doen!